Mivel a szenvedélybetegség betegnek és családnak egyaránt komoly probléma, amelynek a megoldása több hónapot, néha akár éveket is igénybe vehet, ráadásul a siker sem garantálható, szinte természetes hogy megjelennek a piacon a „csodaszerek”. Nem is biztos, hogy maguk a szerek veszélyesek, sőt, akár valóban segíthetnek a máj regenerálódásában, azonban óriási kárt is okozhatnak, azzal, hogy késleltetik a szakemberhez való eljutást.

csodaautomata

Mostanában olvastam egy hirdetést, aminek a példáján szeretném megmutatni, hogy mikor kell(ene) elkezdeni kételkedni. Egy gyógynövényes szerről szól, amely 3 hónap alatt 80(!)%-ban kigyógyít bárkit bármilyen függőségből. Óriási találmány, szinte csoda! Természetesen, aki valaha látott már közelről szenvedélybeteget, itt már erőteljesen felkapja a fejét. Mert olyan, hogy hip-hop valaki mindenféle erőfeszítés nélkül leszokik, nem létezik. Sajnos 80%-os sikerarány sem létezik. Én örülnék a legjobban, ha létezne.

Nagyon tudományos nevek

Az említett hirdetés első mondata tulajdonképpen fantasztikusan hangzó (angollal kevert) latin nevek felsorolása. A fürtös spárga gyökere például nagyon előkelően hangzik így. Az, hogy melyik gyógynövény pontosan micsoda, egyenként milyen hatást fejtenek ki, arról nincs szó, csak hogy szinergikus hatásúak. Az egyetlen meglepő a hirdetésben, hogy ezt a szót legalább megmagyarázza: egymást erősítik. (Egyébként a felsorolt gyógynövények közt van olyan, amelyet elsősorban a haj szépítésére szoktak használni.)

Természetesen ezek a gyógynövények méregtelenítenek, nyugtatnak, helyreállítják a májat, mellékhatásuk nincs. És ha mégsem sikerül leszokni tőlük, akkor is csudamód megerősítheted vele a májad, és vígan alkoholizálhatsz tovább.

Ellentmondásos információk

De ha a betegtájékoztatót is megnézem, abban bizony már az szerepel, hogy súlyos májkárosodás esetén ellenjavallt, hogy alkohollal együtt nem fogyasztható… A hirdetés 3 hónapos kúrát ajánl, a betegtájékoztató egy hónapnál tovább nem javasolja az alkalmazását. Azt hiszem az ellentmondás egyértelmű. 

A legtöbb csodaszer mindenféle mellékhatástól mentesen hat. Ahogy az intelligens mosópor mosás közben megkeresi a koszt, úgy ezek a csodálatos keverékek is pontosan tisztában vannak vele, hogy két ugyanolyan felépítésű sejt közül melyik hol található, és természetesen célzottan, csak a „rossz” sejtekre hatnak. Azonban jó tisztában lenni azzal, hogy annak a szernek, aminek nincsen mellékhatása, hatása sincsen. 

Kétes tudományos háttér

Van még egy fontos eleme ezeknek a hirdetéseknek. A bizalom kialakítása érdekében általában külföldi intézetekre hivatkoznak. Sokszor az intézet sem valós, sokszor valós, csak köze nincs a gyógyításhoz. Persze, ha az Atlantai Asztalosipari Szövetség is igazolja a hatást, akkor nekünk sincs okunk kételkedni egy gyógyszerben, igaz? Ha pedig az Indiai Lakberendezők Klubja is a támogatók között van, akkor szinte biztosak lehetünk a sikerben.

Persze az is előfordul, hogy az intézmény is valós, és még kutatóintézet is, csak épp a kutatásról nem hallottak soha…

Általában hivatkoznak különböző minősítésekre is bizonyítékként, mint pl. az ISO. Nos, szép és jó, ha valaki rendelkezik ilyennel, de ezek a minősítések nem a hatásosságot bizonyítják, csupán azt, hogy az előállítás során bizonyos technológiai, higiéniai és adminisztrációs szabályokat betartanak. 

Ha az ember, vagy az ember családtagja beteg, sokszor bármit megtenne a gyógyulásáért. Bármit, ami egyszerű, és gyors. Tulajdonképpen az is mindegy, hogy mennyibe kerül. Hiszen ha nem iszik, drogozik, nagyon rövid idő alatt be fogja hozni az árát, ugye? 

De legyen bennünk egy kis egészséges kételkedés. Én hiszek a csodákban, de a pénzért árult csoda nem szokott valódi lenni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük